tiistai 4. toukokuuta 2021

Paloauto - projekti joka ei koskaan lopu, osa 5

Paloauton penkin ja selkänojan verhoilu oli mukavaa vaihtelua puutyöhön, mitä oli joutunut tekemään jo melko paljon tässä projektissa. Työparin ansiosta sain pitää vielä vähän pidemmän hengähdystauon raksailusta ja pääsin nikkaroimaan ja pintakäsittelemään lisää rekvisiittaa paloautoa varten.
Takaoveen kiinnitettäväksi tarvittiin palomiehen kirves, ja koska kyseessä oli lapsien leikkeihin tarkoitettu auto, materiaalina oli vain viisasta käyttää puuta.

Liimasin kaksi paksua vanerilevyä yhteen ja piirsin pintaan mittakaavassa suurennetun kuvan kirveen ääriviivat. Sahauksen hoidin vannesahalla ja kirveen terän kolmiulotteisen muodon tein hiomakoneella. Reunat pyöristin lopuksi vielä jyrsimellä.

Muotoon sahattu kirves

Hiottu ja pyöristetty

Kirveen teräosan pohjamaalasin aluksi kokonaan punaisella, jonka jälkeen maalasin sen "metalliset" osat mustalla ja kromin sävyisellä spray-maalilla. Varren pintakäsittelin aluksi kellertävän ruskealla pohjamaalilla, jonka päälle tein ootrausta sävytetyllä lakalla. Koko komeuden sivelin lopuksi vielä värittömällä lakkakerroksella.

Ootrauskokeiluja ensimmäistä kertaa ikinä

Valmis rekvisiittakirves

Kirveen lisäksi paloauto tarvitsi kahdet tikapuut sen kylkiin kiinnitettäväksi. Jesse oli ystävällisesti sahannut tikapuita varten puutavaran, joten itselleni jäi vain pikkunikkarointia ja pintakäsittely hoidettavakseni.

Merkit alkureikien poraamista varten, ettei vaan nyt halkeaisi

Askelmien välien merkkauksessä käytin apukalikkaa, jotta etäisyys tuli jokaiseen yhtä pitkäksi.
Kiinnityksen tein liimalla ja ruuveilla

Tikapuut saivat kolhuihin ja ruuvinkantojen upotusten päälle kittiä ja lopulta perusteellisen hionnan. Sen jälkeen pääsin pintakäsittelemään. Pohjamaalina käytin samaa kellertävän ruskeaa maalia, kuin kirveen varressakin ja päätin tehdä myös tikapuihin ootrauksen sävytetyllä lakalla.


Tikapuut viimeisenkin lakkauksen jälkeen

Tuotteille haluttiin kestävät kiinnikkeet

Kiinnikkeiden piti olla myös sormiystävällisiä lapsille, joten mahdollisen sormien mentävät kolot pyrittiin minimoimaan




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti